Ondergrondse grafgalerijen van de begraafplaats in Laken weer open

De ondergrondse grafgalerijen gingen in de jaren 80 dicht omdat ze in een heel slechte staat verkeerden, maar nu zijn ze eindelijk gerestaureerd. 

Het Père Lachaise van Brussel wordt de begraafplaats van Laken genoemd.  Deze naam mag de begraafplaats zeker dragen.  En zeker nu wanneer de ondergrondse grafgalerijen gerestaureerd zijn.  Prachtig en waardevol funerair erfgoed.  Een groot deel van de belangrijke geschiedenis van Brussel ligt hier te rusten.

Toen in de 19e eeuw Brussel een grote bevolkingsgroei kende, leidde dat tot overbevolking op de begraafplaatsen.  Destijds heeft burgemeester Emilie Bockstael van Laken, anno 1870, de opdracht gegeven om ondergrondse grafgalerijen op te trekken op de begraafplaats van Laken.  Jaren later was de galerij klaar en was deze 31 meter lang.

In de jaren die volgden kreeg de begraafplaats van Laken nog meer zulke grafgalerijen die tot een waar ondergronds stelsel van gangen en nissen vertakten. In de jaren 1980 ging het dicht omdat het in een erbarmelijke staat verkeerde. Onder meer waterinsijpeling was een boosdoener.

Aan het begin van de 21e eeuw startten de voorbereidende studies om de galerijen te restaureren. De eigenlijke werken begonnen 4 jaar geleden en zijn nu eindelijk klaar. Morgen gaan de galerijen na meer dan 30 jaar opnieuw open voor het grote publiek. Hoewel het om funerair erfgoed gaat, kan het vrij in de gangen afdalen en ze bezoeken. Bovendien zijn nog steeds plaatsen vrij. Wie dat wil, kan zich dus na haar of zijn dood in dit stukje geschiedenis laten begraven.

(bron: bron: deredactie.be en https://uitvaartvlaanderen.be/ondergrondse-grafgalerijen-van-de-begraafplaats-laken-weer-open/ )